Инфлацията се прояви в цяла Европа през последната година, макар

...
 Инфлацията се прояви в цяла Европа през последната година, макар
Коментари Харесай

Изследване в ЕС: Инфлацията не спира българите, планират да харчат много повече от другите европейци

 

Инфлацията се прояви в цяла Европа през последната година, въпреки и с друга мощ, само че макар че тя е по-ниска като % в развитата част на Европа, потребителите там реагират по-остро на нея от тези в Източна Европа.

В същото време българите не са по този начин чувствителни на опасенията, че даден тип артикули или запаси може да не доближават, за разлика от западноевропейците. В допълнение по-голям % от българите считат да харчат повече в сравнение с да пестят през идващите 12 месеца.

Това демонстрират данните от огромното годишно изследване на BNP Paribas Personal Finance " Обсерватория 2023 ". То е извършено онлайн измежду 14 200 души в 15 страни от Европейски Съюз. Общо 54% от интервюираните споделят, че покупателната им дарба е намаляла през изтеклата година.

Средно 46% от участвалите в проучването споделят, че възнамеряват да харчат повече през идващите 12 месеца, а за България процентът е 57. Освен това желанията на българите се простират освен върху насъщни артикули, само че и за домашни уреди, мебели, артикули за поправки, където желанието за ползване е съвсем двойно по отношение на междинното за Европейски Съюз.

" Това значи, че българите към момента имат вкус да преследват проектите си, а не да ги отсрочват ", разясниха специалистите на банката.

Българите са постоянно малко по-негативно настроени, макар че това не се вижда в метода на ползване, проучва Мария Мангърова, шеф " Продажби и маркетинг " в банката. Освен това уточни, че разлика от предходните проучвания " Обсерватория ", последното не слага огромна разграничителна линия сред източната и западната част на Европа. Дава образец и с реакцията на такива негативи - като режим на тока във Франция, на което локалното население е реагирало с потрес, до момента в който в България, като се изключи че това не се е налагало, само че и по исторически аргументи такова усложнение няма да бъде признато по този начин тежко.

Общо 55% от участниците в проучването чакат недостиг на някакви храни през идната година. В България по този начин мислят 35% от потребителите. И още веднъж 3 от 4 европейци чакат, че ще има дефицит на някакъв запас, до момента в който българите са по-оптимистично настроени. Единствено повече българи - 57%, чакат да има дефицит на горива при приблизително за Европейски Съюз 54%. За дефицита на газ, на вода, на нефт по-негативно настроени са в по-развитата част на Европа.

Над половината, или 54%, от европейците се тормозят и от дефицит на горива, а 53% - от спирания на доставките на газ.

Според данните междинната оценка за положението на страните се намалява до 4.9 от 10 вероятни точки, което е покрай равнището от началото на 2021 година, когато беше разгарът на пандемията. През 2022 година 70% от хората са усетили сензитивно повишаване на цените, а 54% декларират, че покупателната им дарба е намаляла.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР